Casa Sandeman,

À descoberta da Casa Sandeman - Douro

21:55 Ana 3 Comments

Get ready!
Located in the Cima-corgo, in the heart of the Douro Valley, in Quinta do Seixo lies the House of Sandeman, one of the oldest wine brands, founded in 1800 by a Scottish (oddly enough). The Sandeman guide us through some of the key places and processes to the creation and evolution of the wine, finishing with a wine tasting in a refined room with a privileged view of the spectacular hills and Douro.
Heads up: The house is at the top of the hill and although the road is wide it's an unpaved road, so it may be harder for people with vertigo. It was definitely hard for my mother! For a moment I honestly thought she was going to faint or have a panic attack. But as a great woman that she is, she managed to get us to the house safe and sound, although 10 minutes late.

Preparem-se! 
Localizado no Cima-Corgo, no coração das colinas do Douro, na Quinta do Seixo está a Casa Sandeman, uma das mais velhas marcas de vinho, fundada nos inícios de 1800 por um escocês (curiosamente). A Sandeman guia-nos por alguns dos lugares e processos chave  para a criação e evolução do vinho, terminando com uma prova de vinhos numa sala requintada e com uma vista privilegiada sobre as espectaculares colinas e Douro. 
Atenção que a casa fica mesmo no cimo da colina e o caminho embora largo é a terra batida e a subir. Pelo que pode custar mais às pessoas com vertigens. À minha mãe sem dúvida que custou! Por momentos pensei que ela fosse desmaiar ou mesmo ter um ataque de pânico. Mas, como grande mulher que é, conseguiu levar-nos são e salvos à casa, embora com 10 minutos de atraso.


I confess I was looking forward to learn more about the history of the oh so famous Port wine and to see the magnificent views, not so much to prove the wines but when I did tasted it I was blown away. I was not expecting it to be so different from those we buy in supermarkets or drink occasionally, but oh my god, they are so good. 
A Sandeman's Port is not just an appetizer or an accompaniment for the meal but a real experience to be appreciated. We experienced a red wine (ruby) and a one white. Ruby, called so because of its reddish color, is an intense and powerful wine with rich plum and berry notes. I learned that a ruby should be savored with creamy cheeses, chocolaty desserts or fruit pie. But I'll take it solo any day! The white wine made ​​from white grapes had a very attractive flavor and aroma with tropical fruits, citrus fruits and honey. A real blast of flavor. Fabulous!

Confesso que fui mais pela vontade de conhecer melhor a história do tão afamado vinho do Porto e pelas vistas magnificas e não tanto para provar o vinho pelo que quando provei fiquei encantada. Não estava à espera que fosse tão diferente daqueles que compramos nos supermercados ou bebemos de vez em quando, mas meu deus, são tão bons. 
Um Porto da Casa Sandeman não é apenas uma aperitivo ou um acompanhamento da refeição mas uma verdadeira experiência a ser apreciada. Nós experimentámos um vinho vermelho (ruby) e outro branco. Ruby, assim chamado devido à sua cor avermelhada, é um vinho intenso e poderoso rico em ameixa e com notas de bagas. Fiquei a saber que um ruby deve ser saboreado com queijos cremosos, sobremesas achocolatadas ou torta de frutas. O branco, produzido a partir de uvas brancas, era muito atrativo com sabor e aroma de frutos tropicais, citrinos e mel. Uma verdadeira explosão de sabor. Fabulosos!



Our tour guide impersonating the iconic Don. The brand image consists of a black student's cape and a wide-brimmed hat.
A nossa guia a caracterisitca vestimenta do Don. A imagem de marca consiste numa capa preta de estudante e um chapéu de abas largas.




Beautiful, Wonderful! 
In the midst of all this, when we did look at the clock found it was already time for lunch. We asked our guide if she knew / recommended a local restaurant where we could eat minimally well and so after crossing the Roman bridge over the river Pinhão we found the restaurant Ponte Romana (Roman bridge; Rua Santo António 2, 5085-243 Pinhão) 
The restaurant offers good regional food at affordable prices (hint: ask for the dishes of the day). Even the potatoes tasted better than the ones we eat at home, so unfair! The staff was very friendly and attentive, and it had a beautiful view of the river. From what I understand it is considered the best restaurant of Pinhão..

Lindo, Maravilhoso!
No meio disto tudo, quando olhámos para o relógio já era hora de almoço. Perguntámos à nossa guia se conhecia / recomendava algum restaurante onde se pudesse comer minimamente bem e assim depois de atravessar a ponte romana sobre o rio do Pinhão encontrámos o restaurante ponte romana (Rua Santo António 2,5085-243 Pinhão)  
O restaurante oferece boa comida regional e a preços acessiveis (dica: peçam pratos do dia). Até as batatas sabiam melhor do que as daqui, acho injusto pah. Muito simpáticos e atenciosos, e com uma vista linda para o rio que passa mesmo ao lado. Pelo que percebi é mesmo tido como o melhor restaurante do Pinhão.

Squids! / Lulas!
Borrachão / Limon Cheesecake

A must visit without a doubt. I highly recommend. Yes I know I recommend everything (Haha) but it's completly worth it. If you're visiting Portugal try to squeeze in a day or two for Porto, you won't regret it. More than worth the 4 hour trip I took from Lisbon: D
If you're interested visit Sandeman's House official website here for information about schedules, prices and maps. And you can try more or less wines or even visit the vineyards or have a vineyard picnic if you want, just pick your preferable entrance (We went for the classic visit).
Or if you're like me and enjoy booking everything ahead then visit here (the site I used) under the tab "visits" to "book visit".
If you liked this post stay tuned for the next one that will be about the Ferreira wine cellars in Vila Nova de Gaia. The place where they keep the wine to mature. Leave me a comment about what you think. 
Are you curious and/or interested in going? Did you enjoy the post? Have you heard of it, or tried a Port Wine?

Um sitio a visitar sem sombras de dúvidas. Recomendo vivamente. Sim eu sei eu recomendo tudo Ahah Mas vale tanto a pena. Mais do que valeu as 4h de viagem que fiz desde Lisboa :D
Se quiserem visitem o site oficial da Casa Sandeman's aqui para informação sobre horários, preços e mapas. O visitante pode experimentar mais ou menos vinhos, vistar as vinhas ou até realizar um picnic nas vinhas. Nós escolhemos a visita clássica.
E até se preferirem, como eu, marcar tudo antes vejam aqui, cliquem no separador das "Visitas" e depois em "Reservar Visita". Pelo menos foi assim que eu fiz.
Se gostaram deste post fiquem atentos até porque o próximo será sobre as Caves Ferreira em Vila Nova de Gaia. 
Deixem-me um comentário sobre o que acharam. Gostaram? Ficaram curiosos, interessados em ir? Eu sei que algumas escolas chegam a lá ir, vocês tiveram essa sorte?

Beijinhos**

Pinhão

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3 comments:

  1. Very neat looking countryside! The grapes and the lemon cheesecake look absolutely delicious, and you look lovely!

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  2. Hi dear,

    amazing pictures! Hope you had a great time :)
    I don’t know if you noticed, but I have a completely new website, check it out here: www.beneaththecoat.com
    and let me know what you think!
    Also, I am moving from Blogger so you can’t follow me through GFC anymore, but if you go to my new page you will see that you can follow the blog through:
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    K

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  3. as fotografias ficaram um máximo :)

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